Τις τελευταίες ημέρες στην Καλαμπάκα επικρατεί αναβρασμός. Ειδικά για μια οικογένεια που ετοιμάζει ταξίδι στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αλλά και για κάτι παλιά φιλαράκια που θέλουν να είναι εκεί, να δουν τη φανέλα με το εθνόσημο πάνω στο σώμα του δικούς τους άνθρωπου. Μεγάλη στιγμή για τον νεαρό. Το ονειρεύονταν καιρό, από την πρώτη – πρώτη μέρα του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Για τον Κώστα Φορτούνη το παιχνίδι της Ελλάδας με το Βέλγιο την προσεχή Τετάρτη δεν είναι απλά ένα φιλικό προετοιμασίας. Είναι η μεγάλη ελπίδα για την απαρχή μιας σχέσης αγάπης με το εθνόσημο στην πρώτη κλήση του στη μεγάλη Εθνική. Ο 19χρονος μέσος έχει σημαδέψει στο μυαλό του να πάρει το βάπτισμα του πυρός και από εκεί και πέρα να μην ξαναβγεί ποτέ από την Εθνική. Δεν ξέρω αν θα το πετύχει αλλά η έως τώρα διαδρομή του δείχνει ότι δεν τον σκιάζει φοβέρα καμιά. Το χέρι της καλής του νεράιδας τον καθοδηγεί με ασφάλεια, έστω και αν πολλές φορές φαίνεται να διαλέγει το χειρότερο δρόμο.

Όταν οι νέοι του συμπαίκτες στην Εθνική ανδρών Καραγκούνης και Κατσουράνης μάγευαν τον πλανήτη του ποδοσφαίρου σηκώνοντας το βαρύτιμο τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης εν έτει 2004, ο Φορτούνης μόλις που είχε ενταχθεί στην ομάδα της Καλαμπάκας του τοπικού πρωταθλήματος των Τρικάλων, τη Δήμητρα – Απόλλων. Το 2005 ήταν ένα από τα παιδιά που έχοντας ξεχωρίσει, κίνησαν το ενδιαφέρον των σκάουτ του Ολυμπιακού. Ο μικρός πήγε στου Ρέντη και άρχισε να πλάθει στο μυαλό του όνειρα. Η ακαδημία του Ολυμπιακού, όμως, δεν τον βοήθησε, όπως και τους περισσότερους που έχουν περάσει από του Ρέντη, αφού ούτε τον βοήθησε να εξελιχθεί, ούτε του δόθηκαν ευκαιρίες να δείξει το ταλέντο του. Δύο χρόνια άντεξε. Μετά συμβουλεύτηκε τους γονείς του και πήρε τη μεγάλη απόφαση να αφήσει τους Ερυθρόλευκους. Επέστρεψε στην πρώτη του ομάδα, τη Δήμητρα. Στα 17 του πήρε μεγάλη χαρά όταν του έκαναν πρόταση τα Τρίκαλα. Από τα τοπικά στη Γ’ Εθνική. Εκεί βρήκε έναν έμπειρο προπονητή, τον Γιώργο Βαζάκα, ο οποίος τον πίστεψε πολύ. Σιγά σιγά το ταλέντο του ξεπέρασε τα… σύνορα της Θεσσαλίας. Κλήθηκε στην εθνική Νέων. Εισιτήριο για να μπει στο μπλοκάκι ανθρώπων που ενεργούσαν για λογαριασμό ομάδων της Σούπερ Λίγκας.

Πρώτα τον κάλεσε ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έκανε τρεις προπονήσεις υπό τις οδηγίες του Γκιγέρμο Όγιος αλλά δεν αποκτήθηκε. Γιατί; Οι Γιαννιώτες δεν έδιναν τα χρήματα που ζητούσαν τα Τρίκαλα. Μετά προέκυψε ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ. Το δίκτυο Ζαγοράκη – Βρύζα λειτούργησε και ο Δικέφαλος προσέγγισε τα Τρίκαλα. Και πάλι, όμως, δεν προχώρησε. Πιο αποφασιστική κίνηση έκανε ο Αστέρας Τρίπολης, καθοδηγούμενος από τον βοηθό του τότε προπονητή της ομάδας, Βαγγέλη Βλάχου, του Νίκου Κοτσοβού. Ο Κοτσοβός προτού πάει στην Τρίπολη ήταν σκάουτερ στη Λάρισα και τον Φορτούνη τον είχε τριπλοτσεκάρειστα γειτονικά Τρίκαλα. Οι Αρκάδες ικανοποίησαν τις απαιτήσεις των Τρικάλων και δημιούργησαν το καλύτερο δυνατό κλίμα συνεργασίας με τον Φορτούνη. Στα 18 του έκανε ένα όνειρό του πραγματικότητα. Ο Βλάχος τον πίστεψε εξ αρχής. Στη δεύτερη αγωνιστική του έδωσε την ευκαιρία να κάνει ντεμπούτο με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ. Μια εβδομάδα αργότερα ο Φορτούνης σημείωνε το παρθενικό γκολ του, ένα πολύ όμορφο μακρινό σουτ. Έτυχε και το έβαλε κόντρα στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, έτυχε και ο Αστέρας πήρε ισοπαλία 2-2. Από εκείνη τη μέρα το όνομά του αποτυπώθηκε για τα καλά σε όλους.

Τον Ιανουάριο εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός. Οι καλές σχέσεις των Πειραιωτών με τη διοίκηση της αρκαδικής ομάδας έδειχναν αρκετές για να στείλουν τον παίκτη στον Πειραιά. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μη μπορώντας να κρατήσει τον ενθουσιασμό του αλλά και πιθανώς να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να τα έχει όλα δικά του τόσο εύκολα, έσπευσε να προαναγγείλει σε κοπή πίτας της ΕΠΣΠ ότι «σύντομα ο Φορτούνης θα είναι δικός μας». «Δικός του» δεν έγινε τελικά γιατί τα χρήματα (60.000 ευρώ) κρίθηκαν λίγα πό τον παίκτη και παράλληλα ο Μαρινάκης έκανε υπομονή για να αποκτήσει τον παίκτη το καλοκαίρι, αφού ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν ήθελε να γιγαντωθεί το ρόστερ (είχε ήδη πάρει Τζιμπούρ, Μανιάτη).

Στον Αστέρα ο Φορτούνης έπαιξε αρκετά για την ηλικία του και τη σημασία των αγώνων που έδινε η ομάδα του στην προσπάθεια να παραμείνει στην κατηγορία. Παράλληλα, έπαιζε σε διπλό ταμπλό σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Αν και μικρός πήρε προαγωγή για την Ελπίδων ενώ ενίσχυσε και την προσπάθεια των Νέων στο Euro. Όλα αυτά μαζί αρκούσαν για τους γνήσιους ανιχνευτές ταλέντων. Σκάουτ από την Ιταλία και τη Γερμανία δεν προλάβαιναν να σημειώνουν πληροφορίες γι’ αυτό τον νεαρό ντελικάτο Έλληνα μέσο. Και δεν άργησαν να στείλουν πρόταση στον Αστέρα Τρίπολης. Πρώτη η Γιουβέντους! Τα χρήματα, όμως, προς τον Φορτούνη κρίθηκαν λίγα από τον παίκτη (60.000 ευρώ). Ακολούθησαν η Βέρντερ Βρέμης και η Βόλφσμπουργκ. Αυτές δεν ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις του Αστέρα. Ακολούθησε η Αταλάντα που πρόσφερε 200.000 ευρώ στον Φορτούνη. Όλα έδειχναν ότι πήγαινε προς Μπέργκαμο. Τότε εμφανίστηκε η Καϊζερσλάουτερν και με άμεσες ενέργειες πρόσφεραν 800.000 ευρώ στον Αστέρα Τρίπολης και 200.000 ευρώ στον παίκτη, κερδίζοντας την υπογραφή του.

Στη Γερμανία ο Φορτούνης πήγε με τη μητέρα του (η κ. Ανθούλα δεν θα άφηνε το γιόκα της μόνο του στην ξενιτιά) και ευτύχησε να έχει έναν γνωστό του ως συμπαίκτη, τον γερμανοαναθρεμμένο Θάνο Πέτσο. Στην Καϊζερσλάουτερν τον εμπιστεύονται και του το δείχνουν. Είναι από τα βασικά στελέχη της ομάδας και ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία του. Τόσο που η Βέρντερ Βρέμης εμφανίζεται ως ενδιαφερόμενη να διορθώσει το λάθος της που δεν τον πήρε το καλοκαίρι του 2011. Αρκεί να υποβιβαστεί η Λάουτερν (είναι τρίτη από το τέλος) ώστε να ενεργοποιηθεί η ρήτρα αποδέσμευσης του Έλληνα μέσου που ορίστηκε στα 800.000 ευρώ.

Όσοι τον έχουν δει έκτοτε μιλούν για σημαντική αλλαγή. Από ένα ανώριμο ταλέντο εξελίσσεται σε παίκτη με γερμανική πειθαρχία. Από ένα εφηβικό κορμί πλέον αρχίζει να «δένει» τους μύες του. Και από έναν εραστή της ντρίμπλας και της… ζωγραφιάς, τώρα πια κατανοεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο στο βάθος του, τηρώντας τις εντολές του προπονητή του, μαρκάροντας, συμμετέχοντας στο παιχνίδι της ομάδας. Δεν έχει μετανιώσει στιγμή για την επιλογή του.

Η απόρριψη του Ολυμπιακού λειτούργησε ευεργετικά για τον ίδιο. Και κατά την ταπεινή μου γνώμη για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού έχω την αίσθηση ότι κάπου εκεί στο «Φριτς Βάλτερ Στάντιον» του Καϊζερσλάουτερν δημιουργείται το «10άρι» της Ελλάδας που θα διαδεχθεί τη γενιά των Καραγκούνη, Κατσουράνη.