Το τηλεοπτικό πλάνο φευγαλέα τον «πιάνει» στον πάγκο της Σάντερλαντ. Παραπάνω από 100 μέρες έχουν περάσει από την τελευταία φορά που θυμάται τον εαυτό του να παίζει ποδόσφαιρο. Σε πέντε μήνες θα «κλείσει» τα 33 και η αλήθεια είναι ότι σιγά – σιγά θα πρέπει να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να πράξει στα τελευταία χρόνια της καριέρας του. Να ψάξει ένα ακόμα καλό συμβόλαιο σε ομάδα ποδοσφαιρικά πρώτου επιπέδου του εξωτερικού με τις πιθανότητες να αγωνίζεται να είναι λιγότερες ή να βρει έναν σύλλογο -ενδεχομένως με τον επαναπατρισμό του- για να παίζει; Κανείς δεν μπορεί να το υποδείξει τι είναι το σωστότερο, ειδικά μια τέτοια περίοδο. Νομίζω, όμως, ότι αυτό που συμβαίνει φέτος αποτελεί καμπανάκι για την καριέρα του Σωτήρη Κυργιάκου.

Κομβικό σημείο για την καριέρα του Κυργιάκου ήταν κατ’ εμέ η απόφασή του να αποχωρήσει από την Εθνική ομάδα. Η σχετική ανακοίνωση ήρθε πριν από ακριβώς ενάμισι χρόνο. Στην Εθνική ο Κυργιάκος ήταν βασικός. Με τη διαδρομή της Εθνικής την τελευταία δεκαετία, έχουν βρει στέγη και θέση σε ομάδες του εξωτερικού ουκ ολίγοι παίκτες. Ο Κυργιάκος παραμένει μεν στο εξωτερικό, περισσότερο για να αποδείξει στον εαυτό του ότι μπορεί να είναι μέλος ομάδας πρωταθλήματος πρώτης ταχύτητας δε. Διότι και στη Λίβερπουλ πέρυσι μετά την έλευση του Κένι Νταλγκλίς στον πάγκο, οι συμμετοχές του αραίωσαν και φέτος τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά.

Τις τελευταίες ημέρες της θερινής μεταγραφικής περιόδου ο Κυργιάκος βρήκε λύση για να φύγει από μια ομάδα που δεν τον υπολόγιζε. Πήγε στη γερμανική Βόλφσμπουργκ όπου βρήκε έναν εκ των κορυφαίων τεχνικών, τον Φέλιξ Μάγκατ. Εκεί στην αρχή όλα πήγαιναν καλά. Σιγά – σιγά όμως άρχισαν τα σύννεφα για τον Έλληνα στόπερ. Η αμυντική επίδοση της Βόλφσμπουργκ δεν ικανοποιούσε κανέναν, πόσο μάλλον τον Μάγκατ. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η αναμέτρηση με τη Ντόρτμουντ στις 5 Νοεμβρίου. Η Βόλφσμπουργκ συνετρίβη με 5-1 και ο Κυργιάκος συνέθλιψε το ζυγωματικό του Νέναντ Σούμποτιτς με μια αγκωνιά σε εναέρια διεκδίκηση. Ο τραυματισμός του παίκτη της Ντόρτμουντ ήταν πολύ σοβαρός και προκάλεσε σάλο στη Γερμανία. Ο Μάγκατ δεν χαρίστηκε στον Κυργιάκο. Η κακή αμυντική εικόνα της ομάδας του αλλά και ο τραυματισμός του Σούμποτιτς -ίσως λειτούργησε ως άλλοθι- οδήγησε τον Κυργιάκο στον «πάγο».

Ο γερμανικός σύλλογος ειδοποίησε τον Έλληνα στόπερ ότι δεν υπολογίζεται. Τελευταία ημέρα της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου βρέθηκε άκρη και πήγε στη Σάντερλαντ ως δανεικός έως το καλοκαίρι. Ο τεχνικός του συλλόγου, Μάρτιν Ο ‘Νιλ έδειξε χαρούμενος. Τον ήξερε καλά τον Κυργιάκο. Τον είχε απέναντί του στο Old Firm της Σκωτίας μεταξύ Ρέιντζερς και Σέλτικ. Παρά ταύτα το αμυντικό δίδυμο της Σάντερλαντ δείχνει να μην «σπάει». Ο παλαιός παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Τζον Ο’ Σι μαζί με έναν παίκτη που μοιάζει στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά με τον Κυργιάκο, ο Μάικλ Τέρνερ είναι οι εκλεκτοί του Ο ‘Νιλ. Ο Τέρνερ είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς και πιθανώς γι’ αυτό ο Ο ‘Νιλ άρπαξε την ευκαιρία να έχει ως δανεικό τον Κυργιάκο. Στα πρώτα τέσσερα ματς μετά την ένταξή του στη Σάντερλαντ, ο Κυργιάκος δεν έχει λεπτό συμμετοχής.

Στο κατώφλι των πρώτων -άντα ο Κυργιάκος είπε «ναι» στη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του: στη Λίβερπουλ. Έφυγε από την ΑΕΚ χωρίς δεύτερη σκέψη. Το όνομα που έκανε στη Ρέιντζερς αλλά και στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, του επιτρέπουν να έχει ανοιχτές πόρτες σε μεγάλες αγορές. Αυτό που συνέβη φέτος, όμως, δείχνει ικανό να «τσαλακώσει» το CV του. Το καλοκαίρι λογικά θα γυρίσει στη Βόλφσμπουργκ όπου έχει συμβόλαιο μέχρι το 2013. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα παίξει.

Δεν ξέρω αν ο Κυργιάκος έχει και άλλη επιλογή από την παραμονή του στο εξωτερικό. Γιατί στην Ελλάδα πώς να έρθει; Ο Ολυμπιακός τον ήθελε άλλα καλοκαίρια – και χειμώνες- αλλά δεν νομίζω ότι το καλοκαίρι θα ψάξει στόπερ. Συν του ότι μόνιμα θα υπάρχει η αντίδραση των οργανωμένων λόγω του περάσματος του Κυργιάκου από το Τριφύλλι και βέβαια την περίφημη φάση με τον Τζιοβάνι στο ντέρμπι της Λεωφόρου της σεζόν 2003-04 (ο Κυργιάκος έχει ισχυριστεί ότι στο παρελθόν αρνήθηκε πρόταση του Ολυμπιακού). Ο Παναθηναϊκός δεν τον θέλει όσο εμπλέκεται με τη διοίκηση ο Γιάννης Βαρδινογιάννης. Για όσους λησμονούν, λόγω της συμπεριφοράς του Κυργιάκου που πήγε με το έτσι θέλω στη Ρέιντζερς και κατέληξε στα δικαστήρια με τον Παναθηναϊκό, ο Τζίγκερ έθεσε βέτο (θέση που βρήκε απόλυτα σύμφωνο τον Παύλο Γιαννακόπουλο) όταν ο Νικόλας Πατέρας είχε θέσει ζήτημα απόκτησης του 33χρονου στόπερ τον Αύγουστο του 2009 (με τη σκωπτική ανακοίνωση Κυργιάκου που ακολούθησε των δημοσιευμάτων «σε κότερα δεν μπαίνω γιατί με ζαλίζουν, ας βρει επιτέλους στόπερ ο Παναθηναϊκός να ησυχάσουμε όλοι»). Άλλη ομάδα να καλύψει τις απαιτήσεις του Κυργιάκου δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Εκτός και αν τις ρίξει κατακόρυφα για να πάει στον ΠΑΟΚ π.χ.

Αν οι μαυρόγατες (όπως είναι το παρατσούκλιτης Σάντερλαντ) αποδειχθούν γρουσούζικες για τον Κυργιάκο, τότε θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει λύκος (όπως είναι το προσωνύμιο της Βόλφσμπουργκ). Αλλιώς για μια ακόμα μεταγραφική περίοδο, την τρίτη διαδοχικά, ο Έλληνας στόπερ θα βγει στην αγορά εργασίας έχοντας πολύ λιγότερα όπλα μαζί του για να βρει κάτι να τον ικανοποιεί.